“Having a wonderful Christmas time” galmt door de winkelstraten want “Christmas is coming to town”. Dineetje hier, etentje daar, hapje zus, drankje zo, oh en nog een cadeautje voor onder de boom. Oh, deer. Is Kerst ‘business or pleasure’? Laten we voor plezier gaan! Kan dat? Bij sommige families gaat Kerst van een leien dakje, daar kom je de feestdagen zonder kleerscheuren door. Bij anderen is het geen sinecure om aan de hoge verwachtingen te voldoen, of om het gewoon goed te doen. Een schoonmoeder die beledigd is, omdat jullie niet eerste Kerstdag maar pas ’tweede’ komen. Ach, laten we het gezellig houden. Geen familiedingetjes hier. En laten we het een beetje extra gezellig maken voor iedereen die geen familie heeft of een dierbare is kwijtgeraakt. De vraag “Wat doen we met … deze Kerst?” is belangrijker dan wat eten we deze Kerst.

Groot gebraad of…

En toch maken we ons druk om het menu. We steken elkaar de ogen uit met groot-groter-grootst gebraad en vijf-zes-zeven gangen diners. Gourmetten met Kerst is zo gek nog niet. Je bepaalt zelf hoeveel je opschept en je kunt alleen je eigen eten verpesten. Fijn.

Weg met de stress voor het Kerstdiner.

Een andere manier om de feeststress te reduceren is het verdelen van de kooktaken. Als iedereen een klein hapje of gerechtje maakt, hak je de stress meteen mee in kleinere porties. Iedereen is ergens goed in. Je tante, die waanzinnige soepen kan bereiden, zal trots zijn dat zij iets kan bijdragen. Je broer, die niet kan koken, wil misschien de drank regelen. Zelf maak je graag toetjes. Je opa snijdt blokjes van oma’s lievelingskaas, zodat zij er toch een beetje bij is. Een vriendin maakt een eetbaar bloemstuk. Je neefjes bakken zoute vlinders, en hun moeder bestelt heerlijke vlees-pastijtjes bij de slager. Je allerkleinste nichtjes versieren de servetten. En als een iemand de taak van regelneef op zich neemt zit je straks niet met vijf dezelfde kransen uit de allerhande aan tafel. Laat iedereen zichzelf zijn. Inspiratie nodig? Klik hier voor feestelijke recepten: 6 HAPJES VOOR DE FEESTDAGEN

Heerlijk als de logistiek de boel in beweging brengt. Met wat hapjes die je staand kunt eten beweegt het gezelschap losjes mee in de ruimte. Serveer wat paté in een eierdop. Schep de soep in een glas. Bak spuitjes als alternatieve bitterballen. Het eten is slechts een aanknopingspunt. Houd het klein. Fijne Kerst.

Natalie & Micky

P.S. Ken jij een van deze familieleden? Dat is puur toeval, wij kennen deze fictieve familie niet.