Bepaalt mijn woordkeus waar ik online shop? Ja! Het zoekwoord dat je in de zoekregel intypt moet overeenkomen met het zoekwoord waarop de winkel denkt dat jij zoekt. Volg je me? Dit is SEO. Dit is wat ik onlangs ontdekte:

Ik heb online een nieuw strijkapparaat gekocht. Ik zocht naar een ‘strijkbout’ -want zo noem ik zo’n ding- en vond pagina’s vol best geteste modellen en scherpe aanbiedingen. Wat vind ik belangrijk? Een apparaat met goede resultaten, een extra lang snoer, veel Watt, een scherpe prijs en een betrouwbare website. Keuze gemaakt en hup besteld. Later fiets ik toevallig langs een filiaal van de Mediamarkt. Huh, stond die witgoed-gigant niet tussen mijn zoekresultaten? Dat is gek. Thuis typ ik nieuwsgierig ‘strijkbout’ in de zoekbalk op de website van de Mediamarkt. NUL resultaten. Dan zoek ik op het woord ‘strijkijzer’ -alleen zo noem ik zo’n ding niet- en er verschijnen 48 stoomstrijkijzermodellen. Hah, dus het woord strijkbout kent de Mediamarkt niet als zoekterm. Zo kwam ik dus bij de concurrent uit, en zo easy kun je als winkel online ‘lost or found’ geraken.

Wat mij betreft heeft die Mediamarkt nog even, want zelf ik koop pas over een jaar of tien of vijftien een nieuw ‘strijkapparaat’. Ondertussen speelt de concurrentie slim in op het feit dat er mensen zijn die strijken met een bout.

Ben ik dan de enige die deze term gebruikt, nee toch? Blokker stelde mij helemaal gerust. Zij verkopen online 137 strijkbouten en slechts 86 strijkijzers. Maar de webshops waar ik koop, snappen de woorden die ik gebruik voor honderd procent. Daar land ik hup op de juiste pagina, en dat maakt online kopen erg simpel. In dit geval was dat Bol.

De zoekbalk heeft bepaald dat ik geen Mediamarkt-type ben, ze snappen daar mijn taalgebruik niet. Mijn zoekbalk brengt mij met een paar muisklikken bij de knop ‘naar betalen’ bij de winkels die mij volledig begrijpen.

Als klant ga je toch niet proberen hoe iets verwoord zou kunnen zijn. Hou op. Wie niet weet hoe zijn klant zoekt, neemt een SEO in de arm. Je krijgt er omzet voor terug. Zij zorgen dat die strijkdingen en wat ik nog meer zou willen kopen te vinden zijn. Kassa.

Micky

PS Voor mijn dochter zijn we nu op zoek naar een hoodie, geen sweater met capuchon.

(niet gesponsord)