Iris Apfel is een van de meest opmerkelijkste stijl-iconen van de afgelopen veertig jaar. Met haar uitbundige kledingstijl verwondert zij al decennia lang menigeen. Haar outfits zijn zeer EIGENZINNIG, een ongekende mix van stijlen, stoffen, prints en kleuren in combinatie met een OVERDAAD aan accessoires. En de stelligheid waarmee ze voor de dag komt is haast aanstekelijk. Haar quotes zijn kort en krachtig, ze hebben dezelfde logica en vanzelfsprekendheid als de uitspraken van onze Cruyf.

 

Iris Apfel als succesvol interieurontwerpster

Als interieurontwerpster uit de ‘Big Apple’ heeft Iris apfel al jong succes. Met haar vernieuwende mix en match stijl sleept zijn de ene na de andere opdracht in de wacht. Voor negen wereldleiders mag zij het intereur ontwerpen. Allemaal unieke interieurs die op geen enkele wijze mogen lijken op de stijlkamers van hun ambtgenoot. Iris Apfel reist samen met haar man de wereld over om een collectie meubels, serviezen, beelden en gadgets aan te leggen. Items die zij opslaat in een mega PAKHUIS, totdat zij deze voor een van haar opdrachten kan gebruiken. Ze is een meesteres in het combineren van stijlen, geen mix te gek, geen gemensel te bizar. Haar eigen appartement is RIJKELIJK gevuld, en dat rijkelijk is in haar geval een ‘understatement’. Smalle paadjes leiden langs meubels, herinneringen en grapjes naar vertrekken waar je je een weg moet banen tussen uitpuilende kledingrekken. Een prachige collectie die haar bijna honderdjarige leven weerspiegelt. En passant verwonder je je over haar accessoires. ‘Big and beautifull’.

 

Iris Apfel stijlicoon en grande dame de la mode.

Grande dame of Kerstboom

Met haar opvallende verschijning zou je deze grande dame gekscherend ook ‘Kerstboom’ kunnen noemen. Is dat onaardig? Nee, het zegt alles over haar uitstraling. Ze is geen gewone ‘DEN’, ze is een den waar je niet omheen kunt zonder “oh” en zonder je te verwonderen. Waar zij is VERVAAGT de omgeving, schuift alles naar de achtergrond.

 

De energie die ze uitstraalt is een genot, een verademing, een om al het andere even te vergeten. Zij is de ‘den’ waar je figuurlijk ‘Oh dennenboom wat zijn je takken wonderschoon’ tegen zou willen zeggen of zingen. Wat zij draagt en wat zij combineert is één groot feest. Voor menigeen is het te zot om haar te imiteren, zelfs voor een verkleedfeestje. Is het te opzichtig hoe ze zich kleed? Dat mag je vinden. Het is honderd procent Iris Apfel, zo PUUR en vanzelfsprekend is zij zichzelf. Nieuwsgierig?

 

Documentaire Iris Appel, een stijlicoon.

 

 IRIS, de documentaire

Er is een documentaire gemaakt over deze flamboyante dame die inmiddels bijna honderd jaar is. Haar uitbundige enthousiasme voor mode en interieurs is op prachtige wijze in beeld gebracht. Wees gewaarschuwd, het kan aanstekelijk zijn. Laat je inspireren door de documentaire IRIS, te zien op Netflix.

https://www.netflix.com/title/80027120

 Meer typische Iris Apfel quotes:  

  • “If you’re not interested, you’re not interesting.”
  • “You only have one trip. You might as well enjoy it.”
  • “Being attractive lasts longer than being pretty.”
  • “More is more, and less is a bore.”

 

Natalie & Micky